Samfundet på tværs…

|

…af Ulla Thorup Nielsen…

Årsagsanalyser, entydighed og forebyggelse…

september 17th, 2013 at 14:44

Når vi forsøger at årsagsanalysere baggrunden for forskellige problemstillingers opståen, kan vi let ramme panden mod en mur. For det er sjældent entydigt. Der er ret tit og ofte tale om et sammenfald af forskellige årsager. Og hvilken en af dem er udslagsgivende?

Ser vi på eksemplet massemorderen Breivik fra Norge, så blev han jo endevendt for årsagsforklaringer. Hvorfor blev han for eksempel ikke professor i matematik i stedet for massemorder? Det var der ikke noget entydigt svar på. Det han havde oplevet, var der også andre, der havde oplevet, uden at de blev til massemordere af den grund.

Unge indiske mænd, der begår gruppevoldtægter, fordi de keder sig? Er årsagen deres religiøse tilhørsforhold, det indiske syn på kvinder, vestlig inspireret objektgørelse af kvinder, eller mangler de job, uddannelse eller andre former for konstruktive udfordringer? Og hvad er de forebyggende muligheder?

Det tætteste, vi kommer årsagsforklaringer, er nok, at nogle konstellationer af påvirkninger, gør nogle mennesker påvirkelige for at ryge af sporet og begå forskellige former for overgreb mod andre mennesker. Og det, vi kan fokusere på, er hvem, der er i risikogruppe. Uden samtidig at stigmatisere bestemte grupper, ved at generalisere årsagsforklaringerne som noget, der er personligt knyttet til alle der indgår i bestemte grupperinger. Risikoen er knyttet til sammenfaldet af en række forskellige påvirkninger, i kombination med mulighederne for at vælge konstruktive udveje, herunder spiller stigmatisering og gruppepres også en stor rolle. Det er ikke alle, der er lige stærke.

» Hvordan opstår “det onde”…

» Samfundspolitisk styring og regulering…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>