Samfundet på tværs…

|

…af Ulla Thorup Nielsen…

Efterlønsdebatten bør handle om arbejdsmiljø

januar 12th, 2011 at 21:44

Bølgerne går højt i efterlønsdebatten. Er det rimeligt at samfundet skal betale i dyre domme, for at sunde og raske mennesker skal have en forlænget 3. alder udenfor arbejdsmarkedet? Nej, det kan der jo være noget om. For det er en dyr ordning for samfundet.

Men der er en gruppe mennesker i samfundet, som reelt har meget nedslidende jobs – og er mere ”brugte”, når de runder de 60 end andre. Og i de tilfælde er det meget reelt, at der kan ske en tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Så har vi førtidspension. Det er en anden mulighed. Men kender man en lille smule til systemverdenen, så er det meget bureaukratisk og næsten umuligt at få en førtidspension. Det betyder årelange arbejdsprøvninger, hvor alle funktionsrester skal evalueres, for at se om der skulle være en lille rest af arbejdsevne nogle få timer om ugen, som mennesker så kan udleve i nogle kunstfærdige ordninger, der også koster samfundet mange penge at administrere.

Måske er det på tide at se på arbejdsmiljøerne indenfor de brancheområder, hvor tidlig nedslidning er et problem. For det optimale må jo være, at mennesker er i stand til at holde til et langt arbejdsliv, uanset hvilket job de har.

Gode arbejdsmiljøer, hvor de nedslidende faktorer reduceres, vil fjerne behovet for både efterløn og førtidspension.

Tags: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>