Samfundet på tværs…

|

…af Ulla Thorup Nielsen…

Jantelovens mange ansigter…

oktober 21st, 2010 at 20:13

Janteloven bliver praktiseret i mange forskellige varianter. En af de mest avancerede er den, der er forklædt som omsorg og hjælp.

Antropolog og chefredaktør på Weekendavisen – Anne Knudsen – udgav i 1996 bogen: ”Her går det godt, send flere penge”. Bogen rummer nogle gode beskrivelser, af velfærdsomsorgen.

Verden har ikke ændret sig til det bedre, siden Anne Knudsen skrev sin samfundskritiske bog. Tværtimod – så er de problemstillinger, hun beskriver, blevet mere og mere udpræget.

Citat fra kapitlet: ”Far, mor og børn – for voksne”:

“En ældre mand, lad os kalde ham Jensen, blev indlagt med en sygdom, som viste sig at være alvorlig. Skønt man uden omsvøb fortalte ham om situationens alvor, vedblev han at være ligevægtig, høflig og nærmest munter. Plejepersonalet talte bekymret om ham på deres møder; frembød han ikke en skadelig fortrængning? Det normale reaktionsmønster med vrede, fortvivlelse og efterfølgende trøst og resignation udeblev ganske. Jensen gjorde ikke sit sorgarbejde. Man endte med at blive så bekymret, at man tilkaldte hospitalets psykolog og holdt et møde på Jensens sengekant. Sygeplejersken til Jensen: “Ja, vi synes jo, du har nogle problemer, så derfor har vi bedt psykologen om at være her, mens vi taler sammen”. Jensen: “Jammen dog, jeg synes ellers selv, det går så godt.” Psykologen til sygeplejersken: “Vil du ikke selv forklare Jensen, hvad problemet er?” Sygeplejersken: “Jo, Jensen, ser du, vi synes jo ikke rigtigt, vi kan trænge ind til dig…” Jensen: “Nåeh, jaeh, ja, det er jeg da ked af at høre. (Tænkepause) Men, øeh, hvor langt vil I egentlig ind?”

Det er ikke det eneste spørgsmål, man kunne stille i denne forbindelse. Det mest nærliggende er faktisk spørgsmålet om, hvem der har brug for, at Jensens følelser kommer for dagen, og til hvad?…

…Den sammenbrudte patient bliver jo ikke rask af at bryde sammen. Hans situation i forhold til sygdommen er uændret, og hvis han skal holde sin sølle rest af tilværelsen ud, bliver han nødt til at samle stumperne sammen igen.”

/Anne Knudsen: ”Her går det godt, send flere penge”/

Det har altid forundret mig – hvordan mennesker i ramme alvor er i stand til at bilde sig selv ind, at det på nogen som helt måde, kan være udtryk for noget medmenneskelig positivt – at forsøge at nedbryde andre menneskers personlige selvopholdelsesdrift. Og så give det navn af omsorg og hjælp!

Jeg kalder det en avanceret variant af janteloven!

Du skal ikke tro – at din opfattelse af dig selv, din egen eksistens, og dine egne følelser – har nogen som helst værdi og gyldighed…

| Anne Knudsen | ”Her går det godt, send flere penge” |

Tags: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>