Organisationsudvikling og sammenhængskraft: Praksis 3 (Det specialpædagogiske område 2/2)

Det kan være ret skræmmende at opleve, hvor menneskeligt småtskårne, negative og intolerante mennesker under pres kan finde på at opføre sig. Men det er jo ikke en naturlov. Det kan ligeså godt vende den anden vej. Så det styrker sammenholdet. Hvilken vej det går, kan du ikke vide noget om i forvejen. Det afhænger af den tilfældige konstellation af mennesker, der tilfældigvis er til stede, og hvordan de hver især vælger at agere. Så der ligger ikke ret mange sandheder i ret meget, af det vi nogen gange kan komme til at opleve, udover – at vi aldrig kan vide, hvad vej det går.

Det næste projekt, jeg kastede mig ud i, var opstarten af en ny boenhed i tilknytning til bostedet Kamager. Idégrundlaget lød lovende. Fokus på selvbestemmelse og beboernes individuelle behov og ønsker. Væk med tvangskollektiviseringen. Men det udartede sig til et rent mareridt. Personalet knækkede ned på stribe. Jeg ved ikke, hvor mange andre end mig, der rykkede fat i arbejdstilsynet, for at få dem til at gribe ind? Jeg skrev til dem, en 3-4 måneder før jeg måtte sige op og komme væk for at blive aflastet. På det tidspunkt havde jeg kørt solo med introduktion til nye medarbejdere og vikarer i knap et år, i håb om at der var nogen, der kom på banen og lærte beboerne så godt at kende, at jeg kunne blive aflastet. Det skete ikke. Medarbejderne blev ved med at flyve ud og ind af sammenhængen. Det var forfærdeligt.

Arbejdstilsynet dukkede faktisk op. En måneds tid efter at jeg havde sagt op. Så det var ikke noget, der kom mig til gode. Da de dukkede op, var det med den store pakke. Virksomhedspsykologer og terapeuter af forskellig slags. De blev hængende mindst et år. Så det tog længere tid at baglænsreparere og stabilisere det kraterdybe hul, som personalet havde gravet sig selv og hinanden ned i, end det tog at grave hullet.

Det, der gik galt, var et helt urealistisk og forceret tempo ved implementeringen. De fysiske rammer var ikke i orden, før man begyndte at ville have det til at fungere. En anden problematisk ting, var implementeringen af selvrealisering og selvstyrende teams som organisationsform. Det er det, der svarer til mangel på synlig ledelse. Det er en ret effektiv måde, at spille medarbejderne ud mod hinanden på, mens ledelsen kører frihjul, ved hele tiden at skyde aben i hovedet på medarbejderne (» SELVETs realisering, ARBEJDSMILJØ – og psykisk KOLLAPS…).

Det, der binder samarbejdet sammen, er fælles kommunikationsstruktur, fælles overordnet værdier og rammer, fælles retningslinier for opgavefordeling og aftaler, og en realistisk opfattelse af arbejdspresset på den enkelte medarbejder. Hvis de ting ikke fungerer, så skrider det hele (» Handleplaner bostedet Kamager, » Koordinerende infomateriale bostedet Kamager, » Beboerbeskrivelser bostedet Kamager).

Så jeg fik brug for at trække på alt det, jeg havde med i bagagen, som jeg kunne trække på ud fra det sted, hvor jeg stod, for at hænge sammen og forsøge at stabilisere det kaos, der opstod omkring mig (» Koordinerende KRYKKER – i KAOS…, » SPROG, KOMMUNIAKTION og SAMARBEJDE – mennesker imellem…, » Tillid, respekt, etik og grænser – mennesker imellem…, » Dig og mig – og vi to – hvem er klogest på hvad og hvem?, » Hvem er VIGTIGST i verden?, » Den “slags” mennesker – i “skæve” miljøer…).

Hvis du har gjort alt det, du kunne, for at stabilisere kaos ud fra det sted, hvor du selv står, og det ikke er nok. Så bliver du nødt til at kaste håndklædet i ringen og se at få dig selv af banen. Ellers ryger du bare med ned på det. Der er ikke så meget andet at gøre.

Organisationsudvikling og sammenhængskraft.

» Organisationsudvikling og sammenhængskraft: Dialog og dagsorden

» Organisationsudvikling og sammenhængskraft: Videndeling

» Organisationsudvikling og sammenhængskraft: Fokuspunkter

» Organisationsudvikling og sammenhængskraft: Verdensbilleder

» Organisationsudvikling og sammenhængskraft: Praksis 4 (Digitale medier)

» Organisationsudvikling og sammenhængskraft: Praksis 3 (Det Specialpædagogiske område 2/2)

» Organisationsudvikling og sammenhængskraft: Praksis 2 (Det specialpædagogiske område 1/2)

» Organisationsudvikling og sammenhængskraft: Projektet

» Organisationsudvikling og sammenhængskraft: Praksis 1 (Begrebet tilgængelighed)

» Samfundspolitisk styring og regulering

» Forandringsprocesser og projektledelse

» Voksenpædagogik, skrivemetode og læringsrum

Dette indlæg blev udgivet i Organisationsudvikling & Sammenhængskraft. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *