Hvad er et teoretisk perspektiv?

Et teoretisk perspektiv er et “filter”, som en problemstilling analyseres og ses gennem.

Fordelen ved at bruge disse “filtre” / perspektiver er, at de rummer en systematisk måde at vurdere på, og dermed kan de bidrage til at se nogle tendenser, sammenhænge og nye perspektiverende synsvinkler.

Men perspektiver er kun begrænsede synsvinkler, der rummer en del afgrænsninger og forudsætninger.

Nogle perspektiver bygger på universelle / almene sandheder som forudsætning. For eksempel er mange udviklingsperspektiver baseret på, at mennesket enten er et socialt væsen, der udvikler sig i socialt samspil med omgivelserne – eller at menneskets udvikling foregår som en kognitiv proces, det vil sige gennem en indre udvikling.

Konklusioner på anvendelsen af perspektiver, bør derfor altid ses i relation til forudsætningerne.

Dette indlæg blev udgivet i Teori og faglighed og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *