Fag, professioner – og professionalisme…

Den øgede bureaukratisering og registreringskulturen har været et tilbageslag for fagligheden indenfor store dele af den offentlige sektor. Det er kammet over i en regelstyring for systemet skyld. Det er der efterhånden en voksende fælles kritik af – fra både ansatte, brugere og andre aktører med kendskab til forholdene indenfor det offentlige.

Men hvad er faglighed? Er der enighed om målgruppernes og professionernes opfattelse af, hvad der er faglighed?

Noget af den regelstyrstyring, der præger samfundet, har jo oprindeligt haft til formål at bryde professionernes monopol på tolkning af fagligheden. At gøre op med de regelsæt for praksis anvendelse af fagligheden, der karakteriserer en profession. Den udvikling er sket i takt med udviklingen af kommunikationssamfundet – og et stigende krav fra målgrupperne om indflydelse på tolkningen og praksis anvendelsen af fagligheden.

Det har klemt mange professioner – ikke på deres faglighed – men på deres regelsæt for tolkningen og anvendelsen af fagligheden. Der er stigende krav til professionerne om, at kunne argumentere og dokumentere for fagligheden i deres praksis anvendelse af fagligheden. Den udvikling opfatter jeg som et gode – netop for kvaliteten af fagligheden i praksis.

Det fremtidsscenarie der prægede visionen om kommunikationssamfundet – var netop at gøre viden og stillingtagen til praksis anvendelse af fagligheden til alle mands eje. En øget bureaukratisering og regelstyring er bare ikke vejen frem til dette fremtidsscenarie. For det er en tidsrøver – og selvom det bryder professionernes monopol på stillingtagen til praksis anvendelse af faglighed – så har det ikke sat fagligheden i centrum.

Det, der skal til, er, – at professionerne omdefinerer deres regelsæt for praksisanvendelse – så det i højere grad får karakter af en professionel håndtering af faglig viden, der er dialogbaseret i relation til målgrupperne. Og den regelstyring der støtter den udvikling – er den der sikrer dialog om praksisbeslutninger. Ikke som det vi ser nu – detaljeret regelstyring for faglig praksis. Det har bare erstattet professionernes monopol på faglig praksis og erstattet det med et nyt systembaseret regelmonopol på faglig praksis – erstattet det autoritære med det totalitære.

Dette indlæg blev udgivet i Fag og professioner. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *