Webdesign…

|

…af Ulla Thorup Nielsen…

Archive for the ‘KompoZer’ Category

iframes og KompoZer

torsdag, januar 27th, 2011

Har fundet en umiddelbart simpel løsning på navigationsproblemet, som er beskrevet i sidste indlæg.

Løsningen kan være iframes.

Dette understøttes af KompoZer.

Har lige testet det af – og det er utrolig enkelt at få til at fungere – netop med at skifte indholdet i en defineret ramme på siden.

CSS stilark – KompoZer

fredag, februar 5th, 2010

Et eksternt stilark lavet i Notesblok, og linket til et dokument lavet i KompoZer – fungerer ikke i alle browsere. Jeg har prøvet stilark på to forskellige DOC typer: En lavet i KompoZer, og en lavet i Word. Den der er linket på dokumentet, der er lavet i Word – virker tilsyneladende.

Jeg skal have prøvet det noget mere af – før jeg er helt sikker på, hvordan det hænger sammen. Måske bunder de browser problemer, der kan være dokumenter lavet med KompoZer – uanset om det gælder stilark eller scripts, i – at DOC typen ikke fungerer i alle browsertyper. Og det ville være det samme uanset om dokumentet er lavet i KompoZer, Notesblok eller noget andet…

Men det ville helt klart lette en del, hvis det kan lade sig gøre at få det til at fungere med stilark. Det er et pokkers til besvær, at lave alle tekstformateringer manuelt…

Lysavis – KompoZer / Html

tirsdag, februar 2nd, 2010
For at indsætte en lysavis (rullende tekst eller billeder) i et KompoZer dokument, skal du bruge html koderne <marquee>tekst eller billede </marquee>. Se beskrivelse af hvordan du gør, på Kim Ludvigsens side.

Har du lidt kendskab til html – kan du redigere bredde, skriftstørrelse, skrifttype, baggrundsfarve mm – ved at bruge koden <marquee style=”width: 300px; color: #ffffff; og ?; “>.

KompoZer og CSS

søndag, januar 3rd, 2010

Mine tekstformateringer der er lavet i KompoZer fungerer ikke godt i alle browsere. Mine sider ser ikke ud, som de skal, på alle de pc’ere og browsere jeg har set dem i.

Her skulle CSS og Style Sheets være en god løsning. Det sikrer at tekstformateringerne følger de forvalgte teksttyper, alt efter hvad der findes på de forskellige pc’ere.

KompoZer har sine egne funktioner til at oprette CSS koder med – dem har jeg ikke afprøvet endnu. I beskrivelsen af anvendelsen af disse funktioner – står der, at der ikke er særlig mange redigeringsmuligheder, når kode skabelonen er lavet. En anden løsning er at lægge CSS koderne ind i dokumentets HEAD sektion – og derefter bruge dem manuelt i kildekoderne – det er den løsning jeg i første omgang, forsøger mig med.

Eksterne Style Sheets vil være det mest oplagte – men det skal også tilpasses KompoZer – medmindre jeg vælger at bruge de funktioner der ligger i KompoZer.

Mine KompoZer skabeloner har været en tur ovre i Word – som var den måde at formatere siderne på, der sikrer at CoffeeCup kan vises i flere browsere. Men det efterlader også nogle tekstformateringskoder – som muligvis overruler, de formateringer der laves i KompoZer?

Den bedste og nemmeste løsning – der sikrer at dokumenterne er lette at redigere – og ikke har alt for mange begrænsninger i fremtidig brug? Det har jeg ikke fundet frem til endnu.

Det optimale er at droppe KompoZer, og lave siderne fra bunden i Notesblok – men det er en stor opgave lige nu. Umulig er det ikke – jeg har prøvet med nogle enkle sider – og det ville også kunne lade sig gøre at kopiere nogle af koderne fra KompoZer over.

Tabeller i KompoZer

fredag, december 4th, 2009

Tabeller i KompoZer laves ved at bruge tabel funktionen – og indsætte en tabel. Størrelse og udseende kan senere ændres ved at højreklikke på en celle i tabellen, og vælge funktionen: Tabelegenskaber.

Når du skal bygge din side op – starter du med at lave en tabel med 1×1 felter. Vælg den bredde på tabellen, som du gerne vil have skal være bredden på din hjemmeside.

Når tabellen er oprettet, går du ind i Tabelegenskaber – vælger fanen “Tabel” – og under punktet: Tabel-justering vælger du centreret. Så vil din side altid placere sig midt på skærmbilledet – uanset hvilken skærmbredde den bliver vist på.

Derefter kan siden deles op i mindre områder, ved at sætte flere tabeller ind i den tabel du allerede har lavet.

Problemer med CoffeeCup drop down menuer i KompoZer

fredag, december 4th, 2009
CoffeeCup menuer, der bliver sat ind på en hjemmeside, der er lavet med KompoZer, bliver kun vist rigtigt med Explorer. I Chrome, Safari og Firefox samler menufelterne sig i klumper på siden, og kan ikke bruges. Det gælder tilsyneladende kun, hvis du laver siderne med KompoZer – ikke hvis siderne er gemt af et andet program, og du redigerer i KompoZer.
En løsning på problemet kan være at åbne de dokumenter med CoffeeCup menuer, du har lavet med KompoZer, i Word – og derefter gemme dem igen som en Word hjemmeside – så fungere det også fint i Chrome, Safari og Firefox. Det bryder nogle af de oprindelige formateringer, hvis du for eksempel har sat billeder ind – men det kan ændres igen.

Hvis ikke du har lavet siden – så start med at åbne og gemme dit tomme dokument i Word (lav en enkel redigering – ved at centrere teksten). Husk at tjekke at mulighederne for sideformateringer er intakte, når du igen åbner det i KompoZer. Det skulle fungere fint.

Tjek siden i Adobes Browserlab, når du har sat din CoffeeCup menu ind.

Jeg kender en, der har lavet sin side med FrontPage – og der vises menuer lavet med CoffeeCup også fint i alle browsertyper, hvis dokumentet åbnes og redigeres i KompoZer.

Jeg har ladet mig fortælle at samme princip gør sig gældende ved at bruge OpenOffice.org Writer.

Mail-formularer

søndag, november 22nd, 2009
Mail-formularer gør det let for brugere af din hjemmeside, at sende beskeder til dig. Det har også den fordel, at du ikke behøver at have en mail-adresse til at stå på din hjemmeside. Så styrer du selv, hvem der får din mail-adresse.
I KompoZer laves mail-formularen med programmets formular funktion. Jeg brugte beskrivelsen i Libris hæftet “Hjemmesider med KompoZer” – der har en letforståelig beskrivelse af hvordan, man laver en mail-formular.

Der er forskel på webhotellernes serverside-script, så det er noget du skal undersøge, før du kan lave din mail-formular.

Se serverside-script for mail-formularer på hjemmesider hostet hos one.com HER

Styr layoutet på din hjemmeside med tabeller

lørdag, november 21st, 2009

Uanset hvilket program du bruger til at lave hjemmeside (Tekstbehandling, KompoZer eller andre web-editorer), så er tabeller (eller frames) centralt for at få styr på dit layout.

Hvis du laver dine sider uden tabeller, vil din tekst og billeder flytte sig på siden, alt efter hvilken pc’er (og browsere) siden ses på.

Bygger du hele siden op af tabeller, vil dit layout ligge fast.

Alt efter temperament, kan det være en god ide at planlægge opbygningen af din side, ved først at lave en papirskitse over, hvad du gerne vil have på din side – og hvor det skal stå.

KompoZer – Web Editor

fredag, november 20th, 2009

KompoZer findes som gratis download, og er en god løsning, hvis du gerne vil have et hjemmeside program – men ikke har råd til at investere i de mere avancerede og dyre programmer.

Programmet er meget brugervenligt. Der kan købes et edb-hæfte om programmet – men det er også muligt at læse om programmets anvendelse på siden: “Ludvigs hjørne”.

Der kan være problemer med at uploade sider med diasshow og baggrundsbilleder. Så det er en god ide at bruge en ftp-uploader, til de mest grafiktunge sider.

Download programmet HER og læs mere HER