Webdesign…

|

…af Ulla Thorup Nielsen…

Archive for the ‘CSS’ Category

Frames er nemt – bokse dejlige…

torsdag, januar 27th, 2011

Frames er et relativt nemt navigationsredskab. Men det har sine ulemper…

Fordelen- sådan som jeg oplever det – er at kunne bevare en hovedmenu, alt i mens jeg klikker rundt på både interne og eksterne sider…

Men der er noget layoutmæssigt flot ved bokse. Det giver nogle flotte sider. Jeg burde kunne lære at styre internt indhold på siden – så det kan give de samme muligheder, ved en synlig hovedmenu, mens indholdet i nogle bokse skifter. Jeg har prøvet det på et tidspunkt – men skal lige have det genopfrisket.

Jeg har lige lavet en forside til subdomænet …rundt om… . Det er jeg meget godt tilfreds med. Skal have lavet noget tilsvarende på den side – Fag og samfund.

Indtil videre må det blive en kombination af frames og bokse…

Drop down menu – med CSS

torsdag, december 30th, 2010

Drop down menuer lavet med CSS stylesheets bruger ikke scripts. Det stiller ikke så store krav til hvilke browsere eller webeditorer, du bruger.

Jeg har fundet en side med kildekoderne til forskellige udgaver af drop down menuer lavet med stylesheets – se HER.

Menuerne tilpasses ved at ændre på kildekoderne, når du har sat dem ind på din side – så det kræver, at du kan arbejde med html.

Ved disse skabeloner er redaktionsmulighederne meget begrænsede. Du kan kun ændre på feltstørrelsen i første niveau, på de menuer der har 3 eller flere niveauer. De øvrige feltstørrelser ligger fast – og er linket til eksterne stylesheets, som ophavsmanden har lavet (Så vidt jeg indtil videre har forstået det). Du kan ændre på indhold, streg, farve, teksttype og størrelse.

Se eksempel på menu lavet med stylesheet, og sat ind i KompoZer dokument HER

CSS stilark – grundlæggende

torsdag, november 11th, 2010

Jeg har nu fået stilarkene til at fungere optimalt.

I starten lavede jeg nogle grundlæggende fejl, der gik ud over det smarte ved redigeringsmulighederne.

Stilarkene skal altid gemmes som *.css dokumenter. Jeg gjorde den fejl, at jeg gemte dem som *.txt dokumenter i notesblok. Det betød, at der skulle ligge en kopi af stilarkene i samme mappe, som de dokumenter det skulle aktiveres fra.

Når stilarkene gemmes som *.css dokumenter, behøver der kun ligger en kopi af arket på domænet – og det fungerer fint på alle dokumenter i alle mapperne. Så det kræver kun en enkelt redigering – og ‘et upload af arket – for at ændre udseende på hele siden. Smart…

En anden lille ting – som der også skal tages højde for – når du bruger KompoZer webeditor. Alle upload skal foregå med en ftp uploader. Bruger du upload funktionen i KompoZer – kopierer den automatisk en kopi af stilarket fra den webadresse det ligger i – og der kommer til at ligge en kopi af stilarket i den mappe du uploader til. Det betyder at ændringerne i det orginale stilark på domænet ikke fungere på de dokumenter, hvor der ligger en kopi af arket. Det er muligt, at der kan ændres lidt ved indstillingerne i KompoZers uploadsfunktion – for at undgå dette.

Det medfører også en anden lille praktisk ting. Billeder skal også uploades med en ftp uploader – og URL-adressen på billedet kopieres ind i dokumentet – i stedet for at hente en kopi fra PC’ens harddisk.

Det smarte ved det er – at udskiftning af billeder kan foretages ved et upload med det samme billedenavn – uden at dokumenterne skal åbnes.

Nu hvor jeg for alvor har fået det til at fungere – så er det virkelig let at redigere – med CSS.

NB. Har lige testet KompoZer – det kan fint lade sig gøre at overføre dokumenter – uden at billeder og andre filer også blive overført. Der er et afkrydsningsfelt til at aktivere og deaktivere denne funktion..

Problemer med link til stilarkene

lørdag, juni 19th, 2010

Jeg har lidt problemer med de eksterne link til stilarkene.

Det smarte ville jo være, hvis arket kun lå et sted på nettet. Det ville lette redigeringen – at der kun skulle uploades en version af det redigerede ark.

Men det lader sig ikke gøre.

Jeg ved ikke, om det har noget med KompoZer at gøre. Når jeg uploader et dokument fra KompoZer – henter det automatisk en version af stilarket fra mappen på nettet. Så der ligger en kopi i samme mappe som dokumentet.

Ved efterfølgende redigeringer skal jeg derfor uploade en ny version i alle de mapper, hvor der ligger dokumenter, der bruger arket. Ellers går redigeringen ikke igen på alle dokumenter.

Det gør det lidt besværligt – ikke umuligt…

Bare en lille ting – der kunne gøres smartere…

CSS stilark

mandag, marts 1st, 2010

CSS stilark er en effektiv måde at styre layoutet på dine hjemmesider. Det gør det nemt at ændre for eksempel skriftstørrelser, farver på delelementer, rammer om billeder mm – på flere sider på en gang.

Der findes en god beskrivelse af opbygningen af stilark på html.dk.

Kim Ludvigsens side kan du også finde nogle gode grundskabeloner med CSS stilark. Det kan være meget lærerigt at studere opbygningen af disse skabeloner.

Centrering af siden:
Jeg har indtil videre brugt en centret tabel på 800 pixel til at centre siden med. I princippet kan den samme centrering laves med en boks i stilarket. Det fungere for Kim Ludvigsen i hans skabeloner – men jeg kan ikke få det til at virke på mine sider. Jeg har forsøgt at erstatte tabellen på nogle af mine sider, med en boks med samme indstilling som dem Kim Ludvigsen bruger – men siden venstrestilles. Så jeg har indtil videre beholdt tabellen til styring af sidernes placering…

CSS stilark – KompoZer

fredag, februar 5th, 2010

Et eksternt stilark lavet i Notesblok, og linket til et dokument lavet i KompoZer – fungerer ikke i alle browsere. Jeg har prøvet stilark på to forskellige DOC typer: En lavet i KompoZer, og en lavet i Word. Den der er linket på dokumentet, der er lavet i Word – virker tilsyneladende.

Jeg skal have prøvet det noget mere af – før jeg er helt sikker på, hvordan det hænger sammen. Måske bunder de browser problemer, der kan være dokumenter lavet med KompoZer – uanset om det gælder stilark eller scripts, i – at DOC typen ikke fungerer i alle browsertyper. Og det ville være det samme uanset om dokumentet er lavet i KompoZer, Notesblok eller noget andet…

Men det ville helt klart lette en del, hvis det kan lade sig gøre at få det til at fungere med stilark. Det er et pokkers til besvær, at lave alle tekstformateringer manuelt…

Hvad er html og CSS?

søndag, januar 3rd, 2010

Html og CSS er begge kodesprog til at lave hjemmesider med. Forskellen er ikke så stor – men kan sige at CSS er en udvidelse af funktionsmulighederne i Html. Html handler om strukturen på siden – og CSS handler om layoutet.

Mange af koderne går igen fra Html til CSS. Ligesom med alle andre sprog – så er det muligt at klare sig med lidt til noget – og jo bedre du bliver, jo mere avanceret bliver det du kan skrive og beskrive med sproget.

Læs og lær det grundlæggende om Html – HER

Læs og lær det grundlæggende om CSS – HER

KompoZer og CSS

søndag, januar 3rd, 2010

Mine tekstformateringer der er lavet i KompoZer fungerer ikke godt i alle browsere. Mine sider ser ikke ud, som de skal, på alle de pc’ere og browsere jeg har set dem i.

Her skulle CSS og Style Sheets være en god løsning. Det sikrer at tekstformateringerne følger de forvalgte teksttyper, alt efter hvad der findes på de forskellige pc’ere.

KompoZer har sine egne funktioner til at oprette CSS koder med – dem har jeg ikke afprøvet endnu. I beskrivelsen af anvendelsen af disse funktioner – står der, at der ikke er særlig mange redigeringsmuligheder, når kode skabelonen er lavet. En anden løsning er at lægge CSS koderne ind i dokumentets HEAD sektion – og derefter bruge dem manuelt i kildekoderne – det er den løsning jeg i første omgang, forsøger mig med.

Eksterne Style Sheets vil være det mest oplagte – men det skal også tilpasses KompoZer – medmindre jeg vælger at bruge de funktioner der ligger i KompoZer.

Mine KompoZer skabeloner har været en tur ovre i Word – som var den måde at formatere siderne på, der sikrer at CoffeeCup kan vises i flere browsere. Men det efterlader også nogle tekstformateringskoder – som muligvis overruler, de formateringer der laves i KompoZer?

Den bedste og nemmeste løsning – der sikrer at dokumenterne er lette at redigere – og ikke har alt for mange begrænsninger i fremtidig brug? Det har jeg ikke fundet frem til endnu.

Det optimale er at droppe KompoZer, og lave siderne fra bunden i Notesblok – men det er en stor opgave lige nu. Umulig er det ikke – jeg har prøvet med nogle enkle sider – og det ville også kunne lade sig gøre at kopiere nogle af koderne fra KompoZer over.