Samfundet på tværs…

|

…af Ulla Thorup Nielsen…

Vil fedtafgiften fremme folkesundheden?

november 9th, 2011 at 22:28

Jeg er som udgangspunkt modstander af totalitære samfundsopdragende tiltag – og synes ikke økonomiske “afstraffelser” hører sammen med sundhed. Men der ligger også noget overfladisk og stereotypt i disse totalitære opdragende forsøg – der som oftest rammer ved siden af noget, der reelt har noget med problemstillingen at gøre.

Den famøse madpakkeordning er et eksempel på en fejlslagen totalitær sundhedsopdragende lovgivning. Den mødte forståeligt nok, mange protester. Hvorfor indføre en dyr madpakkeordning i børnepasningsordninger og skoler – bare fordi nogle børn har problemer med overvægt?

Fedtafgiften har den samme karakter af et skud i tågen.

For det er jo lidt af en misforståelse, at mennesker nødvendigvis bliver sundere, bare fordi de sparer på fedtet. Det er den generelle kostsammensætning, der giver sundheden. Noget fedt skal mennesker også have, af hensyn til vitaminer. Overvægt opstår i kombinationen af: For meget mad, forkert kostsammensætning – og for lidt bevægelse. 10 liter mælk om dagen er for eksempel heller ikke særlig sundt – det er en ren kulhydratbombe – der kan give nogle ekstra kilo på sidebenene.

En af grundene til, at mennesker vælger de mere fedtholdige produkter, er, at de er billigere at fremstille end de fedtfattige. Kød for eksempel. Jo mindre fedtprocent – jo dyrere. Med fedtafgiften bliver det generelt dyrere at leve, og det går selvfølgelig hårdest ud over dem med små indkomster.

Det ville have større sundhedsværdi, at sænke afgiften på de madvarer, som mennesker burde spise noget mere af – som for eksempel grøntsager. Og måske gratis adgang til motions- og idrætsaktiviteter.

Fedtafgiften virker ikke helt gennemtænkt – som sundhedsfremmende tiltag. Det virker mest som en HOVSA-afgift – fordi der skal penge i kassen. Og så er det sundhedsfremmede lidt af et elitært præstigeprojekt, specielt hvis man kan afgrænse målgruppen for tiltaget til en i forvejen “udskilt” og “udskældt” gruppe mennesker. Som for eksempel de overvægtige.

Men sundhedsfremmende?

Sundhed og trivsel handler om andet og mere end fedtprocenten i kosten…

» Behandlingsrelevant kostvejledning – på forsøgsbasis…

» En behandlingsrelevant sundhedsstrategi på diabetesområdet?

» HELE mennesker har “farver” – og skal “forstås” i 3 dimensioner…

3 Responses to “Vil fedtafgiften fremme folkesundheden?”

 1. sisse lunøe Says:

  Jeg kunne dårligt være mere enig! Min sene reaktion skyldes, at jeg af en biolog/fysioterapeut er blevet sat grundigt ind i, hvor tåbelig denne afgift er. Det gode fedt giver den rigtige mæthedsfornemmelse i hjernen, hvorimod de kunstige stoffer ikke sender de samme signaler. Så man er ligeså sulten efter den slags mad, som inden den blev spist.
  Er du bekendt med, om der nu findes en forening eller et andet forum, hvor man eventuelt kunne gøre noget effektivt for at ændre denne uhensigtsmæssige lovgivning?
  Mange venlige hilsner
  Sisse Lunøe

 2. Ulla Thorup Nielsen Ulla Thorup Nielsen Says:

  Tak for kommentar…

  Jeg ved desværre ikke, om der findes en sammenhæng, hvor man kan gøre noget for at ændre på denne ikke særligt sundhedsfremmende lovgivning.

  Hører du noget, må du meget gerne give et praj…

  Venlig hilsen Ulla

 3. Erik Bresler Says:

  Hvis fødevareindustrien skattefrit kan anvende forbrugernes penge og tid til at fremme efterspørgsel af fødevare med et usundt fedtindhold er det usagligt at forlange forbrugeren også betaler fedt-skat.
  Det bære præg af følgagtighed overfor industrien og modsat er forbrugerne der nok ville stå bedre uden det privatiserede forbrugerråd.

  Se eventuelt: http://www.180grader.dk/Politik/rundbarbering-paa-libertariansk-eller-viral-jobskabelse

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>