Samfundet på tværs…

|

…af Ulla Thorup Nielsen…

Dig og mig – og vi to – hvem er klogest på hvad og hvem?

august 21st, 2011 at 22:35

Endnu en lærerig lille beretning fra den tid hvor jeg arbejdede på bosteder for mennesker, som samfundet har valgt at kategorisere som udviklingshæmmede.

Jeg har i tidligere indlæg (Hvem er VIGTIGST i verden? og Den “slags” mennesker – i “skæve” miljøer…) skrevet noget om de vilkår, der herskede i det miljø, hvor denne oplevelse fandt sted.

Denne oplevelse handler om det, vi kan kalde værdier.

Når man arbejder på et bosted, kan man som medarbejder nogen gange opleve, at der er nogen af beboerne, der synes, at man er så “fantastisk”, at stort set alt hvad du siger og gør, er bare helt rigtigt og “fantastisk”. Det kan godt være svært at finde en måde at takle det på.

Det kom jeg ud for i forhold til en beboer. Når jeg ville spørge denne beboer om: Har du lyst til at hjælpe… Så nåede jeg aldrig længere, inden han svarede: Ja, ja…

Jeg forsøgte mig så med: Du skal da ikke sige ja, før… Så nåede jeg aldrig længere, inden han svarede: Ja, ja…

Det endte så altid med, at jeg kom til at grine – og måtte erkende, at her var jeg kommet til kort 😉

Men det fik mig også til at tænke på, at mennesker jo kan vælge ud fra mange forskellige værdier.

Der er jo som sådan ikke noget forkert i at vælge ud fra, hvilke mennesker man gerne vil lave noget sammen med, og lade det være vigtigere – end hvad det mere konkret er, man så skal lave sammen med de mennesker, man gerne vil lave noget sammen med.

Og denne beboer havde jo valgt, hvad han gerne ville. At det så gav mig nogle praktiske problemer i forhold til at skulle have hverdagen til at hænge sammen i forhold til flere beboere – ja – det gjorde jo ikke denne beboers valg “forkert”.

Det var jo sådan set mig, der havde et problem – ikke ham.

Mine kriterier for hvad det ville sige at vælge, var jo ikke mere rigtige end hans.

Og – ja – dig og mig – og vi to – hvem er klogest på hvad og hvem?

Jeg har lært meget i livet af nogle de mennesker, nogen vælger at kalde udviklingshæmmede – men som jeg selv tænker på, og kalder “mine” yndlingsmennesker 😀

Tags: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>